Herkauwers

Onze dierenartsen gespecialiseerd in rundvee staan voor u klaar!

Dierenartsenpraktijk Mervet

Over ons

Een uitgebreid aanbod

  • Totaalpakket ziekteverzorging met aandacht voor kosten-baten
  • Motivatie en werklust
  • Steeds bereikbaar
  • Begeleidingsprogramma's aangepast aan uw bedrijfssituatie
  • Vruchtbaarheid met echo
  • Opvolging melkkwaliteit
  • Opvolging voeding, klauwgezondheid, vaccinatie-schema's, algemene weerstand, algemene gezondheid, ...
  • Mogelijkheid tot opvolging bedrijf m.b.v. uniform argos, ceres

Dierenartsen

Michael Van Looveren

Jo Van Den Bogerd

Matthias Lauriks

Jeroen Van Puymbroeck

Dierenarts

Nuttige info

Bekijk alle tips
hittestress
De optimale temperatuur voor melkvee ligt tussen de 5 en 20 graden, afhankelijk van de snelheid van luchtverplaatsing en de luchtvochtigheid. Praktisch gezien kan men zeggen dat in ons land met veelal een hoge luchtvochtigheid, temperaturen boven de 21 graden al voor enige hitte-stress kunnen zorgen. In de maanden april tot en met oktober zijn temperaturen tussen 23 en 28 graden niet uitzonderlijk: in 2016 en 2017 bestond meer dan één derde van het totaal aantal dagen per jaar volgens de officiële metingen van het KMI uit warme dagen, wat betekent boven de 20 graden. Verschillende acties kunnen uw koeien ondersteunen tijdens deze periode. We geven u hierover graag enkele richtlijnen.
1 op 1 beslagen rundvee
In bijlage vind je een aanvraagformulier om een 1 op 1 relatie van uw rundveebeslagen aan te vragen. Na goedkeuring kunnen runderen tussen die 2 beslagen verhandeld worden met 1 bloedname in plaats van 2. Voorwaarde is rechtstreeks vervoer met eigen vervoer.
BLAUWTONG
Op vrijdag 6/10/2023 kregen we bevestiging van het labo. Een schaap in Merksplas werd positief bevonden op aanwezigheid van het Blauwtongvirus. De besmettingsweg is via de beten van besmette knutten. Het gaat om het type 3 uit Nederland, waartegen nog geen vaccin beschikbaar is. Het besmette schaap is ondertussen aan de betere hand en werd afgezonderd op stal. Alle schapen in de nabije omgeving werden behandeld met een insecticide om de verspreiding tegen te gaan. Graag geven we hieronder onze aanbevelingen mee.
Ontwormen & vaccineren schapen en geiten
Graag informeren we u als eigenaar van schapen en/of geiten over de meest voorkomende vaccineerbare ziektes. Ook geven we graag een overzichtje van de mogelijke ontwormingsstrategieën. In bijlage vind je onderaan een schematisch overzichtje.
Help bij mijn eerste Lama of Alpaca : administratie bij houden van  lama’s & alpaca’s
Een nieuw huisdier is altijd een leuk en spannend moment. Maar er komen een hele hoop zaken bij kijken. Naast het in orde brengen van de woonplaats van het nieuwe huisdier dient er bij de aankoop van een kameelachtige ( hieronder vallen alpaca’s, lama’s, kamelen en dromedarissen) ook wat papierwerk in orde te worden gebracht. Hieronder vindt je alvast een overzicht van de administratieve zaken. Helemaal onderaan kan je enkele wedsites terugvinden voor meer informatie. Bij vragen mag je ook altijd contact opnemen.
vaccineren van uw dieren : enkele richtlijnen
Vaccineren van uw dieren helpt u uw dieren te beschermen tegen ziekteverwekkers. Het succes van deze vaccinaties wordt vooral bepaald door het correct respecteren van het vaccinatieschema en de juiste toediening en bewaring van het vaccin. Deze voorwaarden worden toegelicht in deze korte video.
neospora
Ook voor neospora is het van belang te weten of en hoe erg dit op uw bedrijf voorkomt. Een snelle methode om dit te monitoren kan starten vanuit een onderzoek van de tankmelk op het voorkomen van antistoffen tegen neospora.
beslissingsboom ontworming
Welke ontwormingsstrategie past best bij jouw weideseizoen? Het antwoord hierop is afhankelijk van verschillende factoren. Deze beslissingsboom kan je hierbij helpen.
vliegenbestrijding-auriplak
Een correcte vliegenbestrijding is voor runderen op de weide geen overbodige luxe! Twee diergeneeskundig geregistreerde en doeltreffende middelen zijn butox pour-on en auriplak oorlabels. Hier vind je in een overzicht het gebruik van de auriplak oorlabels terug.
Preventieve gezondheidszorg bij lama’s & alpaca’s
Lama's en Alpaca's hebben de laatste jaren hun weg naar Europa gevonden! Net als alle dieren hebben deze kameelachtigen hebben hun specifieke problemen. We sommen graag enkele weetjes over hun preventieve gezondheidszorg voor u op.

Contactgegevens

Contacteer ons

Afspraken tijdens de openingsuren

Weekdagen: 8.00 - 19.00 uur
Zaterdag: 8.00 - 12.00 uur

Buiten de openingsuren steeds telefonisch bereikbaar.

Tel.: 014 63 37 83

Ons adres

Dierenartsenpraktijk Mervet
Steenweg op Turnhout 81
2330 Merksplas

Wachtdienst

Dierenartsenpraktijk Mervet beschikt over een eigen wachtdienst, ook buiten de openingsuren.

U kan ons 7/7, 24/24 u bereiken voor dringende zaken.

Belangrijk is altijd eerst telefonisch contact op te nemen om gelijktijdig met de spoeddierenarts aanwezig te zijn.

Telefoonnummer wachtdienst dierenartsenpraktijk: 014 63 37 83

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie