
Begin September 2023 dook blauwtong type 3 voor het eerst op in Nederland. Op 10 oktober 2023 werd het eerste geval in België vastgesteld.
In totaal zijn er 24 varianten van blauwtong bekend. In 2006 kwam België voor de eerste keer in contact met blauwtong, de type 8 variant. Ook de rest van Europa werd er door geteisterd. Het laatste positieve geval van BLT type 8 dat in België werd gevonden van 2021.
Sindsdien had België zijn vrij- statuut terug. Dit was echter maar van korte duur.
Blauwtong is een virale ziekte, die herkauwers en kameelachtige kan infecteren. Niet alle herkauwers zijn even gevoelig voor het virus. Zo kunnen geiten wel besmet worden en het virus uitscheiden maar vertonen ze weinig symptomen. Schapen daarentegen zijn extreem gevoelig.
Een infectie met het blauwtongvirus kan zich op verschillende manieren manifesteren, typisch worden de symptomen aangeduid met FFF: face (gezicht), fever (koorts) en feet (voeten). Het virus valt voornamelijk de endotheelcellen van de bloedvaten aan. De ernst van de ziekte wordt bepaald door het dier (oud, jong, drachtig, andere ziekte) en door het subtype van het virus. Hoe lager het getal dat wordt toebedeelt hoe zwaarder de symptomen zijn.
Het virus kan enkel worden overgedragen door een vector, in dit geval knutten, kleine steekvliegjes. Mensen zijn niet gevoelig voor het virus. Wanneer dieren verdacht worden van de ziekte moet dit gemeld worden aan het FAVV.
In 2025 is het verplicht te vaccineren tegen blauwtong type 3 en 8. Alle runderen en schapen die geboren zijn voor 1 januari 2025 moeten verplicht gevaccineerd worden De termijn om te vaccineren loopt tot 1 september. Voor deze vaccinatie - campange werd door minister Carinval 40 miljoen euro vrij gemaakt.